Mi a közvetlen értékesítés?

A közvetlen vagy direkt értékesítés üzlethelyiségen kívüli személyes eladást jelent. Személyes eladás, mivel a termékforgalmazó és a leendő vásárló személyesen találkozik az áru bemutatásakor, illetve átadásakor. Üzlethelyiségen kívüli eladás, mivel a fogyasztási cikkek és szolgáltatások megismertetése a vevővel annak otthonában vagy munkahelyén, esetleg más személy otthonában szervezett bemutatón történik.

Ki lehet közvetlen értékesítő?

Közvetlen értékesítő (termékforgalmazó/disztribútor/tanácsadó) bárki lehet korra, nemre, vagy iskolai végzettségre való tekintet nélkül. A disztribútorok döntő többsége nő és részmunkaidőben végzi ezt a tevékenységet, de folyamatosan emelkedik a főfoglalkozásúak száma is.
A közvetlen értékesítés rugalmas időbeosztást tesz lehetővé; kis befektetéssel és előképzettség nélkül is könnyen elkezdhető; a tagcégek biztos hátteret és képzést biztosítanak.

Mi a különbség a közvetlen értékesítés és más üzlethelyiségen kívüli eladási módok között?

A közvetlen értékesítésben a hangsúly a vevő és az eladó személyes kapcsolatán van.
Az áruküldő kereskedelem, illetve a telefonos és internetes értékesítés a távollévők közti kereskedelem egyes formái, ahol a szerződés megkötése személyes kapcsolat nélkül történik.

Van-e különbség a közvetlen értékesítés és a multilevel marketing (MLM) között?

Nincs. A multilevel marketing (network marketing/hálózatos értékesítés) a közvetlen értékesítés egyik szervezeti formája, ahol a disztribútor nem csak termékeket ad el, hanem munkatársi csoportot is szervez, és ezért az ő forgalmuk után is kap jutalékot.