Miért a közvetlen értékesítés?

Az iparág sikere a vásárlók közvetlen, biztonságos kiszolgálásában rejlik. Hiszen ez a forgalmazási csatorna a vásárlók érdekeit képviselve biztosítja, hogy kényelmesen, otthon – vagy a számukra legmegfelelőbb helyen és időben, ismerősök tapasztalatait meghallgatva és a terméket kipróbálva dönthetnek egy-egy termék megvásárlásról – ráadásul a legtöbb esetben (a Szövetség tagjainál mindenképpen) pénzvisszafizetés garanciával.

A szakma gazdasági hatása az EU-ban továbbra is jelentős, hiszen rugalmas munkalehetőséget kínál több millió embernek, akiknek a jövedelme euromilliárdokat tesz ki. A fogyasztási cikkek kereskedelmében a közvetlen értékesítés részaránya nőtt, és mint alternatív kiskereskedelmi forma, egyre fontosabb szerepet játszik.

Az Európai Unióban már 1999-ben is 12 milliárd euró forgalmat bonyolított a közvetlen értékesítés. 2011-ben Európában az ágazat összforgalma 19,6 milliárd euró, ezen belül az EU tagállamaiban 14,6 milliárd euró forgalmat ért el, az értékesítők száma pedig továbbra is 11 millió felett van.

Globálisan az éves összforgalom 2014-ben elérte az eddigi legmagasabb 182,8 milliárd dolláros értéket.

A 2014-es év kimagasló eredménye az ágazatban dolgozó 99,7 millió ember energikus munkájának köszönhető.

A közvetlen értékesítés számai stabil és folyamatos növekedést mutatnak, mely biztosítékot jelent arra, hogy az ágazaton belül folytatott tevékenység folyamatosan fejlődni tudjon.

A közvetlen értékesítés által biztosított rugalmas időbeosztás és az ehhez kapcsolódó rugalmas kereset lehetővé teszi, hogy kiegészítő tevékenységként végezhessék az emberek, megtartva főállásukat.

A vállalkozásindítás, az önfoglalkoztatás kapcsán az egyik legjellemzőbb kezdő vállalkozási formává a közvetlen értékesítés lépett elő az elmúlt években Magyarországon. A közvetlen értékesítéssel foglalkozók száma az utóbbi négy évben a lakosság 3,81 százalékáról 4,76 százalékra nőtt (2011-2014). A Szövetség hivatalosan nyilvántartott adatai szerint, az évente megismételt adatfelvételben résztvevő cégek adatai alapján is többszázezer fő kapcsolódik a közvetlen értékesítési ágazathoz vásárlóként, illetve termékforgalmazóként.

Az ágazat a magyar GDP közel 0,2 százalékát eredményezi. Az ágazat 2014-ben 50 milliárdos forgalmat ért el (azaz átszámolva közel 160 millió dollárt), amelynek jelentős hányadát a Szövetség tagcégeinek eredménye teszi ki.

A világon a közvetlen értékesítők 75%-a nő, Európában ez a szám 84%!

Magyarországon a közvetlen értékesítők 73% nő, 49% végzi a tevékenységet részmunkaidőben és 30% 50 év feletti. Amennyiben egész Európát nézzük, a közvetlen értékesítők 82%-a, az EU tagállamokban pedig az értékesítők 70%-a dolgozik részmunkaidőben ezen a területen.

Az ágazat főbb jellemzői a folyamatos kiegyensúlyozott növekedés, a befektetett tőke gyors és magas hozamokkal járó megtérülése, valamint hosszú távú nemzetközi terjeszkedési lehetőség.

(A szövegben szereplő adatokat a WFDSA által minden évben elvégzett az ágazatra vonatkozó globális statisztikai adatfelvételének eredményei alapján tesszük közzé.)