Közvetlen értékesítés:

 • A vásárló szemszögéből: „A közvetlen értékesítés során a vásárlónak a termékeket vagy szolgáltatások használatát elmagyarázzák, illetve bemutatják, az értékesítés többnyire nem egy állandó kiskereskedésben zajlik, és független értékesítési megbízottak végzik, akiket gyakran hívnak közvetlen értékesítőknek, tanácsadóknak, disztribútoroknak vagy egyéb módon.” [Forrás: Az Egyesült Államok Közvetlen Értékesítői Szövetségének honlapja www.dsa.org 12/16/2011; Európai szabályok a közvetlen értékesítés bonyolítására 5/10/2011]

 

 • Napjainkban a közvetlen értékesítés gyakran egy az egyben vagy egy kiscsoportos környezetben jelenik meg. A közvetlen értékesítés tipikusan a fogyasztó otthonában vagy munkahelyén történik; vagy előfordulhat márkajelzéssel ellátott boltban / kiskereskedelmi helyszínen, online web áruházakban vagy a közösségi médián keresztül vagy feliratkozással és automatikus szállítással.

 

 • A független vállalkozó szemszögéből: A független vállalkozók, akik a közvetlen értékesítéssel foglalkozó cégeket képviselik, élvezik azokat az üzleti előnyöket, amelyeket a cég számukra kínál, hogy extra jövedelemhez jussanak, és alacsony indulóköltséggel, illetve alacsony kockázattal talán saját üzletet építsenek.

 

 • A közvetlen értékesítő cég szemszögéből: Több közvetlenül értékesítő cég állít elő vagy forgalmaz kozmetikumokat, tisztálkodó szereket, wellness termékeket vagy lakásdekorációs kellékeket. De telekommunikációs cégek (telefon- és internet-szolgáltatás) is működhetnek közvetlen értékesítőként; vagy kínálhatnak „csináld magad” lakásfejlesztési támogatást, pénzügyi vagy jogi szolgáltatást (biztosítás, pénzügyi terv készítés).

 

Nettó értékesítés / árbevétel: Egy cég értékesítésének összege a juttatások, sérült vagy hiányzó termékek és kedvezmények levonása után. Pénzügyi jelentéseikben a cégek ezt az adatot adják meg értékesítésként.

 

Becsült kiskereskedelmi értékesítés: a teljes összeg, amit a termékek vagy szolgáltatások végső fogyasztói fizettek. Kérjük, vegye figyelembe:

 1. A becsült kiskereskedelmi értékesítés NEM azonos a forgalommal / árbevétellel / nagykereskedelmi árral / disztribútori árral. A DSA felmérés céljából a következő bevett formulát alkalmazzuk: a becsült kiskereskedelmi értékesítés és a nyereség közötti különbség 25%, tehát a becsült kiskereskedelmi értékesítés 25%-kal nagyobb az árbevételnél.

 

 1. Ebben a felmérésben a becsült kiskereskedelmi értékesítést a helyi fizetőeszközben számítva az ÁFA levonásával számítjuk.

 

Tranzakció / megrendelés: Olyan üzleti megállapodás, melynek során termék, szolgáltatás vagy pénz kerül egy személytől egy másikhoz.

 

Független vállalkozók, megkülönböztetve a munkatársaktól: A független vállalkozók egy másik jogi személlyel kötött szerződés vagy megállapodás alapján dolgoznak. Többnyire maguk alakítják időbeosztásukat és munkaidejüket. A saját üzleti tevékenységük minden költségét maguk fizetik. (Ezzel szemben a hagyományos értelemben vett munkavállalók a munkáltató által meghatározott tevékenységért kapnak rendszeres jövedelmet.)

 

Értékesítési módszer vagy eljárás: Az, ahogyan a független közvetlen értékesítő eléri a fogyasztót vagy vásárlót. Ezek a következők lehetnek:

 

 • Személyes eladás („Szemtől szembe”): A termék vagy szolgáltatás egy az egyben értékesítése, mely a független, közvetlen értékesítést végző személy és egy fogyasztó vagy vásárló között zajlik.

 

 • Esemény vagy csoportos, beleértve az online eseményeket is: A terméket vagy szolgáltatást a független vállalkozó egy kis csoportban, osztályban vagy rendezvényen értékesíti, többnyire egy házigazda otthonában.

 

Jutalékszámítási struktúra: Azt jelenti, hogy a független vállalkozót milyen számítások alapján díjazzák. Ez a következőképpen történhet:

 

 • Többszintű (multilevel): Sokan MLM-ként ismerik. Ez egy olyan struktúra, melyben a független, közvetlen értékesítést végző személyt a cég nem csupán a saját személyes forgalma alapján díjazza, hanem a teljes alcsoport forgalma alapján, amelyhez tartozik. Ez a fajta beszámítás a kiskereskedelmi profithoz adódik hozzá, amely egy termék nagy- és kiskereskedelmi árának különbsége.

 

 • Egyszintű (single level): Sokan SLM-ként ismerik. Ebben a struktúrában a cég nem fizet külön a független vállalkozónak az általa végzett értékesítésért. Az értékesítő ebben az esetben a kiskereskedelmi profitot kapja, amely egy termék nagy- és kiskereskedelmi árának különbsége.

 

Közvetlen értékesítő: „Az a személy, aki részt vesz egy közvetlen értékesítéssel foglalkozó cég disztribúciós rendszerében, illetve elad, közvetít vagy közreműködik a cég termékeinek értékesítésében az üzlethelyiségen kívül, tipikusan a fogyasztó otthonában vagy munkahelyén.” [Forrás: Európai szabályok a közvetlen értékesítés bonyolítására, 5/10/2011]

 

Új tag (toborzás): Bármilyen olyan tevékenység, amely arra vezet, hogy egy személynek felajánlják a lehetőséget, hogy közvetlen értékesítést végző független vállalkozó legyen. Ebben a felmérésben az „új tag” azokra a közvetlen értékesítőkre vonatkozik, akik év közben érkeztek a céghez.

 

Üzletépítő (állandó): Azok, akik az adott közvetlen értékesítő cég által meghatározott háztartási fogyasztási szintet meghaladó mértékben rendelnek, és teljes, azaz heti 30 órát meghaladó idejüket közvetlen értékesítési tevékenységgel töltik. Többnyire karrier központú vezetők, és bevételeik megfelelnek annak az összegnek, amit korábbi munkahelyükön megkerestek.

 

Üzletépítő (részidős): Azok, akik az adott közvetlen értékesítő cég által meghatározott háztartási fogyasztási szintet meghaladó mértékben rendelnek, és heti 30 órát nem meghaladó időt töltenek közvetlen értékesítési tevékenységgel. Többnyire kiskereskedők, akiknek sokszor a közvetlen értékesítési tevékenységen kívül más munkájuk is van. Bevételeik nem érik el azt a szintet, amely megfelel annak, amit korábbi munkahelyükön megkerestek.

 

Egyéb független vállalkozók: Ebbe a csoportba tartozik mindenki, aki független vállalkozóként csatlakozott valamelyik közvetlen értékesítő céghez. Az adott közvetlen értékesítő cég által meghatározott háztartási fogyasztási szintet nem meghaladó mértékben rendelnek. Az elmúlt 12 hónapban aláírtak vagy megújítottak megállapodást, tagságra jelentkezést. A termékekért nagykereskedelmi árat fizetnek, és megtarthatják a kiskereskedelmi nyereséget, amennyiben mások számára értékesítenek.

 

Részmunkaidő: Azokat a dolgozókat nevezik részmunkaidőseknek, akik egy héten 30 óránál kevesebbet dolgoznak.

 

Teljes munkaidő: Többnyire körülbelül heti 40 munkaórában határozzák meg, bár a munkaórák száma 32 és 40 között országonként eltérhet.

 

Kiemelt vagy regisztrált vásárló: Azok, akik cégével az elmúlt 12 hónapban kiemelt vagy regisztrált vásárlói szerződést írtak alá vagy újítottak meg.

 • Az adott cég rendszere szerint jogosultak lehetnek a termékeket nagykereskedelmi áron beszerezni.
 • NEM jogosultak arra, hogy termékeket vagy szolgáltatásokat adjanak el, illetve arra sem hogy új belépőket szponzoráljanak.