Mi az a közvetlen értékesítés (direct selling)?

A közvetlen vagy direkt értékesítés üzlethelyiségen kívüli személyes eladást jelent. Személyes eladás, mivel a termékforgalmazó és a leendő vásárló személyesen találkozik az áru bemutatásakor, illetve átadásakor. Üzlethelyiségen kívüli eladás, mivel a fogyasztási cikkek és szolgáltatások megismertetése a vevővel annak otthonában vagy munkahelyén, esetleg más személy otthonában, szervezett bemutatón történik.

A közvetlen értékesítés (angolul: direct selling) azonban NEM direkt marketing, NEM telemarketing (telefonon történő eladás, illetve TV-shop), NEM csomagküldés és NEM internetes értékesítés, ahol az eladó és a vevő személyesen nem kerülnek kapcsolatba.

Az alábbi ábra ezt a kapcsolatrendszert foglalja össze:

Üzlethelyiségen kívüli értékesítés

1.Közvetlen értékesítés               2. Internetes értékesítés            3. Csomagküldés             4. Telemarketing

Alapvető közvetlen értékesítési módszerek:

– személyes eladás (personal selling): többnyire előzetes egyeztetés vagy bemutatkozás után a közvetlen értékesítő elmagyarázza vagy bemutatja a terméket a vásárlónak és annak családjának;

– csoportos találkozó (party plan): egy házigazdánál szervezett csoportos termékbemutató, ahova a házigazda hívja meg a lehetséges vásárlók csoportját és a termékeket a bemutató során értékesítik.

– Többszintű marketing (MLM): Sok közvetlen értékesítéssel foglalkozó cég, akár személyes eladás (personal selling), akár csoportos találkozón (party plan) értékesíti termékeit, ma már MLM (többszintű marketing) elvei szerint szerveződik. Ilyenkor a közvetlen értékesítőnek amellett, hogy saját személyes értékesítéséért jutalékot kap, megvan a lehetősége arra is, hogy felépítse a saját értékesítői csapatát. Ha így tesz, akkor további jutalékokat kap azoknak a személyeknek az értékesítései után, akiket ő szervezett, illetve tanított be, segített és motivált.

A közvetlen értékesítésben mind fogyasztási cikkeket, mind szolgáltatásokat kínálnak.

Kik a közvetlen értékesítők?

Az értékesítést végző személyeket általában termékforgalmazóként említik. Azonban mind a szakirodalomban, mind a közvetlen értékesítő cégek gyakorlatában találhatunk egyéb elnevezéseket is. A leggyakrabban előfordulók a következők: disztribútor, tanácsadó, direkt értékesítő/közvetlen értékesítő, munkatárs, hálózatépítő, független vállalkozó.

A közvetlen értékesítők döntő többsége független vállalkozóként dolgozik.